Mit jelent a homestay

Mit is jelent a homestay?

A homestay Magyarországon még kevésbé elterjedt fogalom, így igazán találó magyar kifejezés híján, bentlakásos tanulásként foglalhatnánk össze. Ilyenkor a diákok nem iskolapadban ülve, könyvek felett görnyedve tanulnak, hanem számukra kellemes, barátságos és nem mellesleg az otthonira hajazó környezetben, a valós életben használható nyelvtudást szereznek.

Öt napfényes és baguettel töltött Dél-franciaországi év után úgy döntöttünk, hogy eljött az ideje annak, hogy a LivEnglish program Budapesten születhessen újjá.

A nyelvtanulás alapját természetesen a nyelvtani szabályok elsajátítása jelenti, de mi itt a LivEnglishnél úgy gondoljuk, hogy a való élethez nem elég papíron tudni valamit, így kiemelt figyelmet fordítunk a beszédre. A technika különlegessége pedig abból adódik, hogy szerepet kap a média, a zene, az aktivitás és más érdekes, interaktív formák, amik segítenek a koncentráció fejlesztésében és a hatékonyság növelésében. A folyékonyan angolul beszélő magyarok száma országszerte nagyon alacsony. Úgy döntöttünk, hogy ezzel a programmal megpróbálunk változtatni a helyzeten és a jövőbeli generációkat felkészíteni arra, hogy önbizalommal lépjenek be a felnőtt életükbe és a ma már túlnyomóan angolul beszélő üzleti világba. A mi programunk nem egy általános 20-30 gyerekes tábor; nálunk egyszerre maximum 4 tanuló van! Mi az, amit a homestay által meg lehet szerezni?

  • Rövid időn belül nagy eredményeket
  • Nyelvtani alapokat
  • Magabiztosságot a beszédben
  • Akcentus nélküli oktatást
  • Ténylegesen használt szófordulatok elsajátítását tükörfordítás nélkül
  • Maradandó élményeket a kedves, megbízható befogadó családtól

Homestay programleírás

Abban hiszünk, hogy a nyelv élő, ahhoz hogy folyékonyan beszélhesd, neked is át kell élned.

A homestay alkalmával a tanulók a befogadó család életébe csöppennek, ahol a nap 24 órájában együtt vannak és a lehető legintenzívebb időtöltésben részesülnek. A tanár napi 2-3 órás nyelvtani és a bizonyítottan fontosabb, szóbeli tanórákat is ad. Mindemellett a kommunikáció egész nap, az időszak teljes hosszában angolul történik. Ezen tényezőknek hála a nyelvtani szint nagyon sokat tud fejlődni, már rövid idő alatt, hiszen a szókincs a reggeli ébredéstől egész az esti lefekvésig folyamatosan fejlődik. Kinek ajánljuk az English homestay lehetőséget? Mivel a nyelvtanulást a leghatékonyabban gyermekkorban lehet elkezdeni, ezért érdemes minél hamarabb belevágni. A családokhoz érkező korosztály legtöbbször a 10-18 éves fiatalok, de arra is van példa, hogy a gyerekek szüleikkel kiegészülve próbálják ki magukat. Korbeli megkötés tulajdonképpen nincs, de igazán jó eredményt a gyerekekkel lehet elérni a program segítségével, így elsődlegesen nekik ajánljuk. Ezek mellett ugyanígy van lehetőség a 18 éven felüliek nyelvtudásának fejlesztésére, akár egy közelgő vizsga erejéig is. Ehhez kapcsolódóan érdemes lehet megnézni a Privát angol tanítás menüpontunkat. Mit kell tudni a homestay befogadó családokról? Az English homestay befogadó családok többségében legalább az egyik szülő tanár, így valódi oktatási tapasztalattal rendelkezik. Alapfeltétel továbbá, hogy a nyelvet nagyon magas szinten beszéljék, hiszen ezzel tudjuk biztosítani az akcentus mentességet és a magas minőségű oktatást. A családokat a LivEnglish vezetőségeként személyesen ismerjük, a programhoz való csatlakozás előtt bejárjuk a lakhelyet és megbizonyosodunk a megfelelő körülmények meglétéről. A vendéglátók többsége családos, legalább egy, de általában több gyermekkel. Az adott család kiválasztásánál éppen ezért érdemes odafigyelni a gyerekek korára és nemére, hogy a programban résztvevő a lehető legjobban és biztosan kényelmesen érezze magát. Ezzel egy időben, az eltérő nemű gyerekeknél törekszünk a külön szobás elhelyezésre, így a megfelelő személyes tér biztosítására.

Komplex és intenzív nyelvi elmélyülés

Hogy telik egy nap az English homestay alatt? Napi időbeosztást nehéz meghatározni, hiszen az családonként, a homestay programba jelentkező igényeit szem előtt tartva változhat. A garantáltan napi 2-3 órás nyelvtani oktatás mellett a gyerekek játszanak, beszélgetnek, együtt sütnek-főznek, énekelnek, kirándulnak, bicikliznek, tehát amellett, hogy a nyelvet intenzíven gyakorolják, remekül is érezhetik magukat. Amennyiben mégis szeretnénk egy átlagos napirendet mutatni, akkor az nagyjából így néz ki:

9:00 reggeli
10:00-12:00 tanítás
12:30-14:00 ebéd, utána szieszta
14:30-17:30 kirándulás vagy más program
18:00 leckeírás, készülés a vacsorához
19:00 vacsora
19:30-21:00 esti mozi angol filmekkel
21:00 fürdés
22:00 lefekvés

A diákok többsége vasárnap, ebéd után érkezik. Felvehetjük őket a reptéren, a busz- vagy pályaudvaron, de ha a szülők szeretnék, elhozhatják őket személyesen 16:00-ig. A szabadidős programoknál épp úgy lehetőség van bowlingozásra, lovaglásra, mint korcsolyázni, úszni, biciklizni, kirándulni, sétálni, múzeumba vagy vásárolni menni, Budapest rengeteg lehetőséget nyújt. A külföldi és vidékről érkező diákok nagy része még sosem volt korábban Budapesten, úgyhogy nagyon szívesen mutatjuk be a szebbnél-szebb látványosságokat és történelmi emlékeket.